Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 31.01.2012
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Daily Mail: Chiar dacă şomajul din Marea Britanie a atins cote alarmante, şefii companiilor oferă prioritar locuri de muncă românilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: Daily Mail: Chiar dacă şomajul din Marea Britanie a atins cote alarmante, şefii companiilor oferă prioritar locuri de muncă românilor


Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane.

În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri de muncă sunt căutaţi în cadrul unui demers de recrutare care a făcut din Marea Britanie o destinaţie favorită pentru lucrătorii imigranţi, notează ziarul britanic Daily Mail.

"Acum când ne aflăm într-o criză economică globală ar trebui să ne asigurăm că posibilele locuri de muncă sunt ocupate de britanici. Nu văd de ce ar trebui să se facă reclamă pentru astfel de locuri muncă în străinătate", a declarat parlamentarul conservator pentru Crawley, West Sussex, Henry Smith, citat de Daily Mail.

"Ca ţară am devenit tot mai restricţionaţi de apartenenţa noastră la UE pentru a asigura că locurile de muncă locale merg la localnicii din această ţară", a precizat Smith, care s-a declarat preocupat de faptul că astfel de locuri de muncă sunt anunţate în afara Marii Britanii în contextul în care şomajul din ţară este atât de mare.

Aceasta este încă o parte a problemei, în pofida faptului că guvernul introduce controale asupra unor persoane provenite din Bulgaria şi România, notează Daily Mail, potrivit Agerpres.

"Nu accept argumentul că nu poţi ocupa postul de bucătar într-o bucătărie de hotel din Gatwick cu localnici. Nu vorbim aici despre a avea cunoştinţe extrem de specializate", a afirmat parlamentarul, care a ţinut să precizeze că, în opinia sa, este "iresponsabil din partea oricărei companii să facă acest lucru".

Phil McCabe de la Forum of Private Business, a declarat: 'Dacă există lucrători britanici care sunt pregătiţi, dispuşi şi suficient de buni să preia aceste posturi, atunci este absolut corect ca aceste locuri de muncă să le fie oferite în primul rând lor. ''Cu toate acestea, discutând cu membrii noştri, am constatat că există un deficit de lucrători calificaţi în Marea Britanie, iar multor persoane le lipsesc competenţele de bază, cum ar fi aritmetica şi alfabetizarea. În plus, tinerii nu se arată dispuşi, astfel că publicitatea în România reflectă posibil această situaţie'.

Locurile de muncă din Marea Britanie oferite în România au inclus şoferi de taxi cu salariul de 2.000 de lire pe lună, asistente medicale cu salariul de 24.000 de lire pe an şi medici cu salariul de 4.000 de lire pe lună. Alte locuri de muncă au inclus personal din vânzări, asistenţi de îngrijire la domiciliu şi posturi în hoteluri. Numai în decembrie au existat 9.383 de aplicări din partea românilor pentru de locuri de muncă în Marea Britanie prin intermediul tjobs.ro.

Aceasta a reprezentat peste 20% din totalul aplicărilor, pe locul doi situându-se Germania, cu 6.890 de aplicări ale românilor, urmată de Danemarca, cu 4.199.

Ziarul britanic Express notează că la începutul acestei luni, un raport a dezvăluit că imigranţii au luat 160.000 de locuri de muncă de la lucrători nativi britanici într-o perioadă de cinci ani. Un loc de muncă britanic s-a pierdut la patru lucrători din ţări nemembre în UE care au sosit în Marea Britanie în perioada 2005-2010.

Studiul realizat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie al guvernului britanic a dezvăluit că numărul de străini care muncesc în Marea Britanie a crescut cu 2,1 milioane în 15 ani. Forţa de muncă ieftină a fost una dintre cele mai mari probleme. Constatările uimitoare survin în contextul în care şomajul în rândul tinerilor din Marea Britanie trece de bariera de un milion, subliniază jurnaliştii britanici.

Ziarul Daily Star, care titrează: "Daţi-le britanicilor locuri de muncă mai întâi", ţine să sublinieze că dacă a existat vreodată un moment în care lucrătorii britanici au nevoie de locuri de muncă britanice cel actual este. Şi cotidianul menţionat relevă că numărul şomerilor, de 2,68 milioane, este cel mai mare dintr-o generaţie.

Economişti de frunte spun că această situaţie se va înrăutăţi înainte de a se ameliora. Acest lucru face ca vestea că mii de locuri de muncă din Marea Britanie apar în anunţuri din România să fie şi mai şocantă, apreciază ziarul. Oare bărbaţii şi femeile cu calificare din această ţară, care şi-au pierdut locurile de muncă în perioada de recesiune, merită să li se acorde prioritate privind noile locuri de muncă?, se întreabă ziarul.

Guvernul ar trebui să facă mai strictă legislaţia, astfel încât companiile să acorde prioritate lucrătorilor britanici. Există dovada că un număr limitat de muncitori străini poate fi bun pentru economia britanică, dar ar cam fi timpul să se reechilibreze balanţa şi să se manifeste grijă faţă de proprii lucrători, atrage atenţia Daily Star.

Potrivit Daily Mail, website-ul românesc TjobsRecruit salută vesel solicitanţii de locuri de muncă cu potenţial: "An nou, loc de muncă nou, viaţă nouă!" Locurile vacante, anunţate în engleză, includ 28 de locuri pentru taximetrişti, aflate în întreg Regatul Unit, asistente medicale în centre de îngrijire pentru suma de 12 lire pe oră, poziţii în vânzări ce promit un salariu minim de 750 de lire pe lună, medici stagiari şi ingineri de aeronave.

Există de asemenea 80 de posturi vacante în "gastropubs", hoteluri de trei şi de patru stele din Oxfordshire, Warwickshire, Sussex şi Surrey. Acestea includ oportunităţi pentru chelneri (12.646 lire pe an), menajere (6,20 lire pe oră), recepţioneri (14.500 de lire pe an) lucrători pentru întreţinere (7,28 lire pe oră).

În 2010, British Medical Association a evaluat numărul medicilor stagiari şomeri din Marea Britanie la aproximativ 3.000, în timp ce website-ul românesc face publicitate pentru poziţia de medic rezident în spitale din Marea Britanie.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.